NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.

OBCHVAT JAROMĚŘE UTĚŠENĚ SPĚJE KE SVÉMU OTEVŘENÍ V ZÁŘÍ 2024

Vloženo 12.03.2024


Nejdříve si poslechněte informaci rozhlasu Hradec Králové ze dne 25.03.2024:

























Komentář Novoměstského kurýra:
Výstavba jaroměřského obchvatu je krásným příkladem, jak se rychle a dobře staví obchvat. Jaroměř ho opravdu potřebuje. Letos už ho konečně bude mít.
Délka obchvatu je cca 6,5 km, cena necelých 800 mil. Kč. Nejsložitější stavbou je most překonávající "nivu" řeky Labe. Je dlouhý necelých 500 metrů, výška 14 metrů. Je jasným příkladem, že i tzv. "niva řeky" se dá jednoduše překonat.
A území není nijak významně poškozeno. Podrobnější informace najdete v Novoměstském kurýru v části obchvat. Obchvat Jaroměře se bude napojovat před Velkým Třebešovem na obchvat České Skalice.
Když jsem jel ten most fotografovat, bylo to v pátek, jel jsem do Jaroměře přes Nahořany a Rychnovek. Cestou jsem potkal cca 8 kamionů. Ty všechny určitě dorazily do Nového Města na tu křižovatku u Papežů. Až bude v provozu ten obchvat Jaroměře, pojedou zřejmě před Náchod a tam zatočí na Nové Město, protože asi jedou někam ke Kvasinám nebo Rychnovu. Začíná stavba obchvatu Náchoda - na kopci u Vysokova bude "kruhák" kde bude odbočka na Nové Město. A zase pojedou přes ten Krčín.
A opačně je DNES příjezd na D11 od Nového Města značen od křižovatky u Papežů přes Nahořany, pod Městcem na Velkou Jesenici a tam na obchvat České Skalice. Jednoznačně nevhodná a nouzová trasa. Ale kudy jinudy ty kamiony mohou jezdit na tu D11? Dnes je výrazný průjezd kamionů i přes Josefov od Opočna. Jaroměř to chce zakázat.
Až bude ten obchvat Jaroměře, výše uvedená "nouzová" trasa bude jistě zrušena. Průjezd těmi vesnicemi je provizorium. Je pravděpodobné, že kamiony od Kvasin pojedou přes NMNM na Náchod a tam pohodlně - zejména až bude ten "kruhák" na kopci u Vysokova - po obchvatu České Skalice a Jaroměře na D11. Uvidíme už brzy, zda to tak dopadne. A kromě toho, určitý počet kamionů dnes od Kvasin jezdí přes Nové Město na Náchod a přes Náchod do Polska. Náchod to už řeší obchvatem, který začíná stavět. Za cca 3,3 miliardy.
A tak odpověď je jenom jedna - obchvat Nového Města nad Metují se měl už dávno stavět. V Novoměstském kurýru je to sledováno od roku 2006. Dnes je tam 219 vstupů. Veškeré dění je tam dokonale zakonzervováno. Vše tam najdete. Všechny "pseudoargumenty" proti obchvatu. Dokud obchvat nebude, Krčín bude "trpět". Tzv. přeložka I/14 je průjezd zastavěnými oblastmi a to nám ty "Zasady územního rozvoje" KHK opakovaně nedoporučují. No jasně, tranzitní doprava do města nepatří. Referendum v roce 2018 to zakázalo. Minulé vedení našeho města to PRAKTICKY ignorovalo. Realizaci obchvatu nikam neposunulo. Napsali dopis. Referendum asi považovali za svou porážku.
Teprve dnes se to dalo do pohybu. A tak nezbývá než věřit, že současné vedení našeho města to "požene" jak nejvíc to půjde. Na minulém Zastupitelstvu dostal obchvat NMNM konečně "zelenou". Je to "několik hodin po dvanácté", ale je to konečně začátek.

A pokud jde o ten nejlepší přístup na D11 z našeho města? Samozřejmě - ta odbočka z obchvatu NMNM někde u hranic katastru NMNM za Nahořany a za přehradou na obchvat České Skalice. Viz krajská studie "Brána k sousedům" z roku 2012 - kterou tehdy vedení našeho města odmítlo s konstatováním "máme přeložku". Ale to není starost Nového Města nad Metují. To se musí starat o dění na svém katastru, ve prospěch svých občanů. Na svém katastru je NMNM "výsostným pánem". A své zájmy musí umět prosadit všude tam, kde to je třeba.

Kompletní informace k problematice "OBCHVAT" od roku 2006


Jindřich Buchal.